Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΠΡΙΝ ΤΑ 65 Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις

Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις
Μπλόκο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 2013 με στόχο να κλείσει η πόρτα εξόδου πριν το 65ο έτος, εξετάζεται από την κυβέρνηση επισπεύδοντας τις αλλαγές στα όρια ηλικίας αλλά και αυξάνοντας τα έτη ασφάλισης από τα 15 στα 20.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Στο τραπέζι έχουν πέσει τρεις προτάσεις, εκ των οποίων ωστόσο δύο είναι οι επικρατέστερες: η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και η «μεταφορά» το 2013 (από το 2015) των αλλαγών στα όρια ηλικίας. Στόχος είναι με τις παρεμβάσεις αυτές να αποφευχθεί η τρίτη πρόταση, που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας
συνταξιοδότησης και μετά το 65ο έτος της ηλικίας.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
1. Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη. Συγκεκριμένα θα απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση στο 65ο έτος, μέτρο που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους. Σήμερα οι ασφαλισμένοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημέρες εργασίας).
Αξίζει να σημειωθεί πως μία τέτοια ρύθμιση θα επηρεάσει τόσο τους «παλαιούς» ασφαλισμένους όσο και τους «νέους», που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
2. Η επίσπευση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας, ώστε οι ανατροπές να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015 όπως προβλέπεται σήμερα. Σε μία τέτοια περίπτωση η σύνταξη θα καταβάλλεται στα 65 (με 20 έτη ασφάλισης όπως ήδη αναφέρθηκε) ή εναλλακτικά στα 60 αλλά με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει όσους θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία, τους εργαζόμενους στα βαρέα αλλά και σημαντικό μέρος των γυναικών (π.χ. ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στο ΕΤΑΑ).
3. Η αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά το 65ο έτος της ηλικίας. Είναι το σκληρότερο σενάριο και αναμένεται να αποτελέσει την έσχατη λύση, εφόσον δεν συγκεντρωθεί το κονδύλι των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.
Σε αυτή τη φάση εκτιμάται πως μία τέτοια ρύθμιση θα έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα, με δεδομένο πως μεταξύ άλλων θα αποτελέσει εμπόδιο για την εφαρμογή της εφεδρείας. Επιπλέον ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελέσει ανάχωμα στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς θα περιοριστεί η «έξοδος» και επομένως δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Αρχικά στο τραπέζι είχαν τεθεί προτάσεις για αύξηση του ορίου στο 66ο ή ακόμα και στο 67ο έτος, με τις αλλαγές να επηρεάζουν «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους. Ωστόσο φαίνεται πως προκρίνεται η λύση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου