Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Διυπουργική για τα ειδικά μισθολόγια, κλιμακωτές περικοπές 5%-20%

Διυπουργική για τα ειδικά μισθολόγια, κλιμακωτές περικοπές 5%-20%Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια δεν πρόκειται τελικά να αποφευχθούν, καθώς  αφ' ενός η τρόικα απορρίπτει ορισμένα προταθέντα ισοδύναμα μέτρα, αφ' ετέρου η συγκυβέρνηση  θεωρεί υπαγορεύονται από λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης - δεν μπορεί δηλαδή να  ψαλιδίζονται χαμηλές συντάξεις και να μένουν ανέγγιχτοι πολύ υψηλοί μισθοί, ή να εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες  εργαζομένων του δημόσιου τομέα.
Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε απογευματινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, όπου θα ένας πρώτος σχεδιασμός για το τι και πόσο θα κοπεί.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από λίγες μέρες σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της
συγκυβέρνησης, Θα προηγηθούν πολλές ακόμη συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεπεδο και συνεννοήσεις με τα στελέχη της τρόικας,  που αρχίζουν να επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.
Η τρόικα ζητά να ισχύσουν από φέτος - όσο το δυνατόν νωρίτερα- οι περικοπές που θα αποφασισθούν, προκειμένου  να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών στον  υπό εκτέλση προϋπολογισμού και να μπορούν να γίνουν αξιόπιστοι υπολογισμοί-προβλέψεις για τον επόμενο, του 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μειώσεις στα μισθολόγια  δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, διπλωματών, πολιτικού προσωπικού, αστυνομικών και στρατιωτικών θα είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το τωρινό ύψος των αποδοχών σε κάθε κλάδο.
Μεσοσταθμικά θα είναι της τάξης του 13%. Μεγαλύτερες περικοπές  - της τάξεως του 20% -θα υποστούν οι  έχοντες υψηλές αποδοχές (δικαστικοί, διπλωμάτες).
Οι εκπαιδευτικοί και οι κληρικοί θα χάσουν περίπου  10%, οι γιατροί 8% και οι ένστολοι  5%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου