Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Τουρκία: Αποστράτευσαν τους 40 αξιωματικούς που ενέχονταν στις υποθέσεις Εγκενεκόν-Βαριοπούλα

AA photoΟι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποστράτευσαν και τους 40 στρατηγούς και ναύαρχους που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι συνωμότησαν εναντίον της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμα ένδειξη ότι ο άλλοτε πανίσχυρος στρατός έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των πολιτικών.
Ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε την απόφαση στο τέλος των τετραήμερων εργασιών του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) να αποστρατευτούν 55 στρατηγοί και ναύαρχοι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο του
γενικού επιτελείου.Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι 40 ανώτατοι αξιωματικοί που έχουν προφυλακιστεί στις δίκες για τις υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα, ανέφερε η εφημερίδα Χουριέτ.
Η εξέλιξη είναι πολύ διαφορετική από εκείνη στην προηγούμενη σύνοδο του YAS, όταν οι τέταρτοι αρχηγοί των όπλων είχαν παραιτηθεί πριν καν από την έναρξή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση εκατοντάδων στρατιωτικών.
Στις φυλακές έχουν οδηγηθεί επίσης δημοσιογράφοι, νομικοί και πολιτικοί, καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι προσπαθούσαν να ανατρέψουν την ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνηση. Επικριτές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών.
Το YAS, το οποίο συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο υπό την προεδρία του Ερντογάν, διόρισε επίσης νέο διοικητή της Δεύτερης Στρατιάς, που έχει την ευθύνη για την αποτροπή επιθέσεων από τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει τους Κούρδους στη Συρία ότι ο στρατός της χώρας του μπορεί να επέμβει εάν θεωρήσει ότι δημιουργείται μια "απειλή" για την Τουρκία, ενώ οι μάχες των τουρκικών δυνάμεων με Κούρδους αντάρτες αναζωπυρώνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
http://www.ant1iwo.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου