Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Οι τελικές αποφάσεις για τις νέες περικοπές - "Φτερά" θα κάνουν ότι έχει απομείνει από τα δώρα - 3 χρόνια εφεδρεία και μετά απόλυση



Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (20/8), προβλέπεται ότι η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Στόχος αυτής της εκδοχής είναι να ικανοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του μέτρου με τη μορφή που είχε και η οποία - όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς - απέτυχε.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και ο αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία επιχειρείται να είναι μικρότερος από ό,τι στο αρχικό σχέδιο και συγκεκριμένα να περιοριστεί στους 35.000, έναντι 45.000.Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.
 
Η ΛΙΣΤΑ. Εκτός από την εφεδρεία, τα σημαντικότερα μέτρα του πακέτου, όπως διαμορφώνονται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με βάση τις συζητήσεις της 5ωρης σύσκεψης της περασμένης Παρασκευής, είναι τα εξής:
- Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.
- Ειδικά το ΕΚΑΣ θα κοπεί για τους κάτω των 65 ετών, ενώ στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν θα ληφθεί υπόψη και η ιδιοκατοίκηση.
- Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.
- Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).
- Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.
- Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.
- Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.
- Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων.
- Περικοπές των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.
- Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.
- Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50).
 
Από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί σε περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων κυμαίνεται στα 4,5-5 δισ. ευρώ
 
Επίσης, το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών σε υγεία και άμυνα καθώς και στην παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου