Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Εξοικονομώντας 350 εκατ. για τον ΕΟΠΠΥ

Την πρώτη του Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα την κάλυψη άμεσων αναγκών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 24 Αυγούστου, ο βουλευτής της Α’ Αθήνας ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να επαναληφθούν οι τραγικές εικόνες με τους καρκινοπαθείς, να περιμένουν έξω από τα φαρμακεία για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους.

Απευθυνόμενος προς τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά, ο κ. Κικίλιας έθεσε το ερώτημα πώς θα καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες σε φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που οι γιατροί και φαρμακοποιοί πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις, όπως έχουν εξαγγείλει.


Ο αναπληρωτής Υπουργός, από την πλευρά του, αναγνώρισε την πίεση που οι πάροχοι ασκούν στον ΕΟΠΥΥ, και διαβεβαίωσε, πως αυτή τη φορά η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, καθώς υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την προστασία της παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Επίσης, ο κ. Σαλμάς εξέφρασε την πεποίθηση του, πως οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, καθώς έχει υπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός δε μπορεί να απειλείται από τους παρόχους, οι οποίοι γνωρίζουν τη δυσκολία που υπάρχει σε θέματα ρευστότητας.

Τέλος, ο κ. Βασίλης Κικίλιας πρότεινε τη δημιουργία θέσης chief medical officer ή ομάδας (taskforce) με σκοπό τη μείωση των δαπανών και εισηγήθηκε αλλαγές στην «αρχιτεκτονική» του ΕΟΠΠΥ, έτσι ώστε μέρος των λεγόμενων «μαύρων» χρημάτων αλλά και της ιδιωτικής δαπάνης στην υγεία να περάσει με νόμιμες διαδικασίες στα ταμεία του Φορέα εξοικονομώντας περίπου 350 εκατ. ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου