Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τέλος και στα δώρα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα;

XRIMANEWS.GRΙσχυρό είναι το ενδεχόμενο να “διαγραφούν” τα δώρα όχι μόνο στους συνταξιούχους του Δημοσίου αλλά και σε αυτούς του ιδιωτικού τομέα.
Η πρόταση αυτή περιέχεται σε ένα από τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων του πακέτου των 11,5 δις ευρώ για τα οποία ενημέρωσε χθες του πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Επίσης στο πακέτο περιλαμβάνεται και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας. Των επιδομάτων δηλαδή τα οποία λαμβάνουν 150.000 με 160.000 άτομα που εργάζονται εποχικά όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι , οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες , ρητινοσυλλέκτες κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τις παρεμβάσεις αυτές εκφράστηκαν αντιρρήσεις κατά την χθεσινή σύσκεψη. Το βέβαιο είναι πως οι όποιες εκκρεμότητες θα πρέπει
να κλείσουν μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου καθώς όπως έγινε γνωστό χθες οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται τελικά στην Αθήνα στις 7 του μήνα. Θα παραμείνουν έως τις 13 Σεπτεμβρίου .
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως αν καταργηθούν τα δώρα (400 ευρώ τα Χριστούγεννα , 200 ευρώ το Πάσχα και 200 ως επίδομα αδείας) όλων των συνταξιούχων τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και πάνω.
Σε περίπτωση όμως που παραμείνουν τότε οι κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο βασικό σενάριο για το πακέτο των 11,5 δις ευρώ οι περικοπές στις συντάξεις υπολογίζονται στα 4,5 δις ευρώ.
Στα επιδόματα φθάνουν το 1,5 δις ευρώ , ποσό ιδιαίτερα υψηλό. Γι΄ αυτό και η αρχική πρόταση για μείωση του ποσού των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εποχικοί άνεργοι μετατράπηκε σε πλήρη κατάργηση.
Επίσης στις προτάσεις περιλαμβάνεται η κατάργηση των δώρων για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου (1000 ευρώ τον χρόνο μεικτά) η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ , σημαντικές περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη , μαχαίρι στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Για τα ανοιχτά θέματα του πακέτου χθες το βράδυ συνεδρίασε για πρώτη φορά στο υπουργείο Οικονομικών η ειδική επιτροπή υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς .

Επίσης χθες τα τεχνικά κλιμάκια (ασχολούνται αποκλειστικά με τα μέτρα της επόμενης διετίας) ξεκίνησαν την διαδικασία αξιολόγησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , ενώ ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Μ Τρα είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργο Μέργο.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου