Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΚΕΠΕ: Ψαλίδι σε συντάξεις, εφάπαξ, ειδικά μισθολόγια Προτείνονται γενικευμένες περικοπές, που θα θίξουν 2,5 εκ. ΔΥ και συνταξιούχους

ΚΕΠΕ: Ψαλίδι σε συντάξεις, εφάπαξ, ειδικά μισθολόγιαΠερικοπές σε όλες τις συντάξεις ανεξαρτήτως ποσού, στα εφάπαξ όλων των Ταμείων, στα ειδικά μισθολόγια και στα προνοιακά επιδόματα προτείνει το ΚΕΠΕ σε ειδική έκθση του, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και μελετάται, ενόψει αποφάσεων για την τελική διαμόρφωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Οι προτεινόμενες περικοπές θα επηρεάσουν  το εισόδημα και το επίπεδο ζωής περίπου 2,1 εκατ. συνταξιούχων, 400 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και 120 χιλιάδων οικογενειών που ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το ΚΕΠΕ έχει προτείνει ήδη ως εναλλακτική λύση της  αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης
στα 66 ή στα 67 χρόνια για όλους τους εργαζόμενος (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Το σενάριο αυτό αποκλείσθηκε από το κυβερνητικό οικονομικό επειτελείο, καθώς κρίθηκε δεν θα αποδώσει άμεσα.

Έτσι, αντιπροτάθηκε η κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω του σημερινού ορίου ηλικίας και η αναστολή της καταβολής του ΕΚΑΣ σε όλους ώς το 65ο έτος ηλικίας.

  Τα βασικά σημεία της έκθεσης  παρουσίασε το "Βήμα της Κυριακής". Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται:
  • Μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12%, ώστε να οδηγηθούν αυτόματα σε μείωση όλες οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα σε πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, στρατιωτικούς, γιατρούς, κ.ά.
  • Επιβολή πλαφόν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις .
  • Κλιμακωτές περικοπές σε όλες τις συντάξεις άνω των 600 ευρώ
  • Περικοπές στις πολλαπλές συντάξεις
  • Κατάργηση των δώρων (13ης και 14ης σύνταξης) για όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου