Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Κρίσιμο το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι 24 και 25 Αυγούστου

Σε ειδική αποστολή ο πρωθυπουργός

Επιθυμεί να αποσπάσει το θετικό νεύμα από Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ για την διετή επιμήκυνση της προσαρμογής

Στην χθεσινή νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών τέθηκε το
θέμα της διήμερης αποστολής του κ. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, όπως επίσης και τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία όπως φαίνεται θα αποτελέσουν το διαβατήριο της χώρας μας για την ανάκτηση της αξιοπιστίας

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη επήλθε συμφωνία και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό. 
Ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του θέλουν να ετοιμάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταξίδι σε Βερολίνο και Παρίσι το διήμερο 24 και 25 Αυγούστου, όπου θα
είναι το πρώτο κρας τεστ για τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σε αυτό το ταξίδι ο κ. Σαμαράς θα έχει τις πρώτες επαφές σε επίπεδο κορυφής με τον γαλλογερμανικό άξονα, όπου θα πρέπει να πείσει την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσούα Ολάντ για την αναγκαιότητα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος Δημοσιονομικής προσαρμογής.

Φως στο τούνελ
Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι η συμφωνία με τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αποτελέσει το διαβατήριο γι’ αυτές τις συναντήσεις, καθώς θα φανεί προς τα έξω ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιτύχει από την μία και από την άλλη, ότι ο ελληνικός λαός συνεχίζει τις θυσίες για να δει φως στο τούνελ. 

Έτσι ο κ. Σαμαράς θα εμφανιστεί στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ως πρωθυπουργός μία αξιόπιστης χώρας, η οποία επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της.

Επίσης στο Μαξίμου ποντάρουν σε μία προαναγγελία θετικής έκθεσης της τρόικας κι ελπίζουν, ότι όσα είπε ο Πολ Τόμσεν μετά τη συνάντηση του με τον Γιάννη Στουρνάρα, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική, να αποτυπωθούν και στο χαρτί. 

Βέβαια ελπίζουν ότι νωρίτερα θα έχουν υπάρξει δηλώσεις, που θα στέλνουν μήνυμα για θετική έκθεση των εκπροσώπων της τρόικας. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί, ότι η τρόικα, αυτό που διέκρινε στις συναντήσεις είναι η βούληση της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση.

Η επιμήκυνση
Στο ταξίδι του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι θα τεθεί από τον Αντώνη Σαμαρά και το αίτημα για επιμήκυνση του σκληρού προγράμματος, προσδοκώντας το πράσινο φως από τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες. Μάλιστα ποντάρουν όλοι ότι το Παρίσι θα απλώσει χείρα βοηθείας, όποτε αναμένεται η αντίδραση της Άγκελα Μέρκελ. Από την Γερμανίδα Καγκελάριο εξαρτάται εν πολλοίς και η εκταμίευση της δόσης των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην χθεσινή νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών τέθηκε το θέμα της διήμερης αποστολής του κ. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, όπως επίσης και τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία όπως φαίνεται θα αποτελέσουν το διαβατήριο της χώρας μας για την ανάκτηση της αξιοπιστίας. 
Βέβαια το ακριβές πακέτο, που θα συμφωνηθεί και με την τρόικα τα επόμενα 24ωρα θα δημοσιοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι Γερμανοί
Την ώρα που η ελληνική πλευρά ξεκινά αντεπίθεση ενημέρωσης στην Ευρώπη, στην Γερμανία όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι υποβάλλουν προτάσεις, που έχουν εκτός Ευρωζώνης την Ελλάδα και τις άλλες δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες του νότου. 
Ο λόγος για τους Χανς Βέρνερ Σιν (πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo) και Φρίντριχ Σελ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου).

Σε άρθρο τους στους Financial Times, οι Ζιν και Σελ προτείνουν να δοθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες η δυνατότητα εξόδου από το καθεστώς των συνδεδεμένων μελών της ΟΝΕ και να τους επιτραπεί να υιοθετήσουν προσωρινά το δικό τους νόμισμα με την επιλογή να επιστρέψουν στο ευρώ σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού οι δύο προβεβλημένοι οικονομολόγοι προτείνουν την έξοδο των χωρών από την ΟΝΕ με τρόπο που θα περιορίζει τις υπερβολικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην εσωτερική αγορά. Συγκεκριμένα, προτείνουν την επιστράτευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II (διαδέχθηκε το παλαιό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα) στον οποίο ήδη βρίσκονται η Δανία, η Λετονία και η Λιθουανία κράτη που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει το ευρώ. 

Όπως αναφέρουν ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να επεκταθεί και για τις χώρες που εγκαταλείπουν το ευρώ και η υπαγωγή σε αυτόν θα οδηγούσε σε ελεγχόμενες νομισματικές υποτιμήσεις, αλλά και σε σταδιακές ανατιμήσεις όταν η οικονομίες καθίστανται ανταγωνιστικότερες και εύρωστες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου