Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΣΤΙΣ 24 ΚΑΙ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ραντεβού Σαμαρά με Μέρκελ-Ολάντ

Χθες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λίγη ώρα μετά το μεσημεριανό ραντεβού του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας
Χθες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λίγη ώρα μετά το μεσημεριανό ραντεβού του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας
Της Κατερινας Γαλανού
Με τα μέτρα των 11,5 δισ. ανά χείρας και δρομολογημένες τις αποκρατικοποιήσεις επιθυμεί ο Αντώνης Σαμαράς να μεταβεί στο Βερολίνο και το Παρίσι στις 24 και 25 Αυγούστου για τα ραντεβού με την Αγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ ώστε να διατυπώσει με αξιώσεις το αίτημα για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο ανακοινώθηκαν επισήμως χθες από το Μέγαρο Μαξίμου που υποχρεώνεται τώρα σε ρυθμούς σπριντ ώστε να φτάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη χωρίς εκκρεμότητες που θα συντηρούν τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να
παραμείνει στην Ευρωζώνη.
«Αυτό το Φθινόπωρο η Ευρώπη θα αλλάξει. Το προς τα πού θα αλλάξει και με ποιους παίκτες, με ποιους παράγοντες μέσα στο παιχνίδι, θα καθοριστεί μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Οι επόμενοι δύο μήνες θα κρίνουν πάρα πολλά και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα μέσα στο παιχνίδι...», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνοντας ότι εντός του επόμενου διμήνου θα κριθούν τα πάντα. Εως την Τρίτη θα γίνουν δυο νέες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη προκειμένου να συζητήσουν κυρίως για τις αποκρατικοποιήσεις και την οργάνωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που σχετίζονται και με τα προωθούμενα μέτρα.
«Αγκάθια»
Στις συναντήσεις αυτές οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ίσως να κληθούν να αντιμετωπίσουν τυχόν «αγκάθια» που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. Χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λίγη ώρα μετά το μεσημεριανό ραντεβού του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας. «Η πορεία είναι μονόδρομος», επανέλαβε σχετικά με τη λήψη των μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος παρατήρησε σχετικά με τη σύσκεψη όπου εδόθη το πράσινο φως για το πακέτο των 11,5 δισ. πως «δεν υπήρξαν αντιρρήσεις επί του σχεδίου δηλαδή εναλλακτικές προτάσεις».
Ερωτηθείς για την πρόταση Βενιζέλου ο κ. Κεδίκογλου επέμεινε: «Εφαρμόσιμη πρόταση, δεν παρουσιάστηκε...». Απαντώντας εμμέσως και στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στην αντιπολίτευση ο κ. Κεδίκογλου τόνισε: «Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να πάει στις Βρυξέλλες και να πει αυτά θέλω, δεν δίνω τίποτα και θα τα πάρει και θα φύγει πλανάται πλάνην οικτράν... Τα 11,5 δισ. δεν είναι το προαπαιτούμενο, είναι το πρωτόκολλο του καλού διαπραγματευτή που θέλει να πετυχαίνει τους στόχους του και όχι να τα πετάει όλα πάνω στο τραπέζι και να τα χάνει όλα».
Εν τω μεταξύ ως ένδειξη διακριτικής απόστασης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μεταφράζουν ορισμένοι την αποστροφή του Φώτη Κουβέλη στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. ότι «τα μέτρα έρχονται από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Ο κ. Κουβέλης μιλώντας στους βουλευτές του εξήγησε πως «η άρνηση να εξασφαλίσουμε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σημαίνει ταυτόχρονη άρνηση να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη συνολικότερη διαπραγμάτευση, η οποία πρέπει να υπάρξει για να ανακαθοριστούν ρυθμίσεις του Μνημονίου και βεβαίως να απαλλαγεί η χώρα από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου». Εθεσε ως πρώτιστο στόχο της ΔΗΜ.ΑΡ. τα όποια μέτρα «να μη σημάνουν και άλλα βάρη στις πλάτες των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας» και επανέλαβε την επιμονή στις «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» που θα εξορθολογίσουν και θα προστατέψουν το δημόσιο αγαθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου