Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΕΩΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2013 Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Σε επτά δόσεις θα γίνει η καταβολή φόρων του 2012

Σε επτά δόσεις θα γίνει η καταβολή φόρων του 2012
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι δόσεις για την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων του 2012 θα είναι ισόποσες και μηνιαίες, χωρίς ελάχιστο ποσό για την κάθε μία. Ο ανώτατος αριθμός θα είναι επτά και θα βαίνει μειούμενος ανάλογα με το χρόνο στον οποίο βεβαιώθηκε ο φόρος, όπως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της εφορίας.
Μέχρι και σε επτά μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία καταβολή να μην μπορεί να γίνει αργότερα από το Φεβρουάριο του 2013, θα εξοφληθεί ο φετινός φόρος εισοδήματος, για μεικτά οικογενειακά εισοδήματα έως 60.000 ευρώ, σύμφωνα με τη ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Η ρύθμιση για την πληρωμή των φόρων που έφεραν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά, «ήλθε» τελικά με λιγότερες δόσεις και χαμηλότερο εισοδηματικό πλαφόν σε σχέση με τα σενάρια που είχαν
κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα, κατόπιν των διαβουλεύσεων που έγιναν με την τρόικα τις τελευταίες μέρες.
Εκτός ρύθμισης μένουν όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση καθώς και εκείνοι που το ύψος του οφειλόμενου φόρου είναι κάτω από 300 ευρώ, ενώ στην τμηματική καταβολή του φόρου δεν υπάγονται τα χρέη προς την Εφορία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι δόσεις θα είναι ισόποσες και μηνιαίες, χωρίς ελάχιστο ποσό για την κάθε μία. Ο ανώτατος αριθμός θα είναι επτά και θα βαίνει μειούμενος ανάλογα με τον χρόνο στον οποίο βεβαιώθηκε ο φόρος, όπως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της Εφορίας. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να πάνε στην εφορία ούτε να υποβάλουν αίτηση διακανονισμού αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών:
1 Η πληρωμή του εκκαθαριστικού σημειώματος μπορεί να γίνει μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν φέτος οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει την 31η Αυγούστου του 2012. Η τελευταία δόση για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.
2 Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου του 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από την 31η Αυγούστου του 2012.
3 Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου του 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από την 30ή Σεπτεμβρίου του 2012.
4 Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31η Αυγούστου του 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι το Φεβρουάριο του 2013.
5 Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο, ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για τις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι και 300 ευρώ, η οφειλή εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά το μήνα βεβαίωσης (π.χ. για βεβαίωση την 17η Ιουλίου του 2012 η οφειλή πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και 30/09/2012). Αν ο φόρος υπερβαίνει τα 300 ευρώ τότε η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε όσες δόσεις προβλέπει η ρύθμιση (π.χ. η οφειλή 350 ευρώ με ημερομηνία βεβαίωσης 17 Ιουλίου του 2012 μπορεί να εξοφληθεί σε 7 δόσεις των 50 ευρώ από 31/08/2012 έως 28/02/2013).
6 Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
7 Στο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.
8 Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.
9 Εάν κάποιος επιθυμεί να εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή του μπορεί να το πράξει εκμεταλλευόμενος έκπτωση 1,5%.
Παραδείγματα τμηματικής καταβολής
1ο
Φορολογούμενος έλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα με συνολικό πρόσθετό φόρο 2.000 ευρώ και κατέβαλε στις 31 Ιουνίου την πρώτη δόση από τις τρεις που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς δηλαδή 666,6 ευρώ. Ο συγκεκριμένος με τη νέα ρύθμιση θα καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό του φόρου δηλαδή 1.333,4 ευρώ σε επτά ισόποσες δόσεις δηλαδή 190,4 ευρώ στο τέλος κάθε μήνα αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου και έτσι στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχει εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό. Με την παλαιά ρύθμιση ο συγκεκριμένος θα έπρεπε να πληρώσει 666,6 ευρώ στις 31 Αυγούστου και άλλα 666,6 ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.
2ο
Φορολογούμενος με το ίδιο ποσό συνολικού φόρου (2.000 ευρώ) που κατέβαλλε την πρώτη δόση των 666,6 ευρώ στις 31 Ιουλίου θα μπορεί να καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό του φόρου (1.333,4 ευρώ) μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 δηλαδή σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη περίπτωση η κάθε δόση θα ανέρχεται σε 222,2 ευρώ. Με τη παλαιά ρύθμιση θα πλήρωνε 666,6 ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και άλλα 666,6 ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.
3ο
Φορολογούμενος που με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα η βεβαίωση φόρου έγινε τον Ιούλιο και θα πρέπει να καταβάλλει την πρώτη δόση στις 31 Αυγούστου θα μπορεί να εξοφλήσει το φόρο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της δόσης του Αυγούστου σε επτά μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Για παράδειγμα αν ο συνολικός φόρος είναι 3.000 ευρώ και η πρώτη δόση με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα πρέπει να την καταβάλλει στις 31 Αυγούστου τότε ο φόρος θα εξοφληθεί συνολικά σε επτά δόσεις από τις οποίες η κάθε μία θα ανέρχεται σε 429,5 ευρώ. Με την παλαιά ρύθμιση θα πλήρωνε 1.000 ευρώ στο τέλος Αυγούστου. 1.000 ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου και άλλα 1.000 ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.
4ο
Αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο οι δόσεις περιορίζονται σε πέντε. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες τέσσερις στο τέλος Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Με το παλαιό καθεστώς ο φόρος θα έπρεπε να καταβληθεί σε δύο δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου