Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Αποσπάσεις 2012: αντιεκπαιδευτικές, άδικες, απάνθρωπες


 
 
Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Αρ. Πρωτ. 066

Προς
• Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
• ΟΛΜΕ
• Αιρετοί ΚΥΣΔΕ
• Σχολεία και Υπηρεσίες
της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 Νομού Μαγνησίας
• ΜΜΕ
 
 
Θέμα: «  Αποσπάσεις 2012: αντιεκπαιδευτικές, άδικες, απάνθρωπες »
 

Στις 4 Αυγούστου 2012 ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Ομολογουμένως οι αποσπάσεις αυτές ήταν πέρα από κάθε εκπαιδευτική, διοικητική, κοινωνική, ακόμη και νομική λογική.  Μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικά περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς, οι αποσπάσεις έγιναν με προχειρότητα, λάθη, παραλήψεις και εξαιρετική φειδώ.  Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι χαρακτήρισαν τη λογική των φετινών αποσπάσεων ως απάνθρωπη.
 
Επισημαίνεται ότι από την περυσινή χρονιά το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την υλοποίηση των αποσπάσεων, υιοθέτησε την πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος, δηλαδή τη λογική της μοριοδότησης για λόγους διαφάνειας. Όμως η πρακτική της υλοποίησης ανέδειξε ένα σύστημα γεμάτο αδικίες, λάθη, ασυνέπειες και ελλείψεις με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να καθίσταται δυσμενέστερη και από αδιαφανή.
 
Συγκεκριμένα,

• διαπιστώθηκε ότι οι αποσπάσεις υλοποιήθηκαν χωρίς την πρόβλεψη κάλυψης βασικών εκπαιδευτικών και διοικητικών αναγκών των σχολείων οι οποίες θα προκύψουν από αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης ή και απόσπασης.

• Δε δόθηκαν αποσπάσεις με γνώμονα σοβαρούς κοινωνικούς, οικογενειακούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, ούτε καν για σοβαρούς λόγους υγείας.

• Δε λήφθηκε καμία μέριμνα, σε επίπεδο πλήρους  αναλγησίας, για περιπτώσεις διαζευγμένων, μονογονεϊκών και τρίτεκνων  οικογενειών (ούτε καν σε περιπτώσεις συνδυασμού των παραπάνω!!)

• Σε ολόκληρους κλάδους εκπαιδευτικών δε δόθηκε η δυνατότητα να αποσπαστούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

• Δε λήφθηκαν υπόψη καταστάσεις ακατάσχετης οικονομικής αιμορραγίας εκπαιδευτικών που αναγκάζονται να συντηρούν τρία και τέσσερα σπίτια για οικογενειακούς λόγους (όπως παιδιά που σπουδάζουν, ανάγκες νοσοκομειακών επισκέψεων υπερήλικες και ασθενείς γονείς).
 
Είναι αυτονόητο,  ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες, ένας οικονομικά και ψυχικά εξαθλιωμένος- από λανθασμένες πρακτικές του Υπουργείου  Παιδείας -εκπαιδευτικός δε  δύναται να ανταποκριθεί επιτυχώς στις σοβαρότατες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές υποχρεώσεις του.

Ας κατανοήσει το Υπουργείο Παιδείας ότι μπλοκάροντας  τη ζωή του εκπαιδευτικού μπλοκάρει τη δημιουργία πολιτισμού, γιατί οι εκπαιδευτικοί συμβάλλουν στην παραγωγή πολιτισμού, γιατί οι εκπαιδευτικοί  «σμιλεύουν» ψυχές.
 
Με βάση τα παραπάνω το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί το Υπουργείο Παιδείας να δραστηριοποιηθεί άμεσα ώστε:

• Να πραγματοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο συμπληρωματικές αποσπάσεις οι οποίες να βασίζονται τόσο στην κάλυψη των πραγματικών εκπαιδευτικών και διοικητικών αναγκών των σχολείων όσο και σε κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς παράγοντες.

• Οι αποσπάσεις να επανεξεταστούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Σχολείων όπως αυτές θα διαμορφωθούν κατόπιν των αποχωρήσεων των εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποσπάσεων.

• Να ισχύσουν, πλέον της μοριοδότησης, κοινωνικά κριτήρια, οικογενειακοί λόγοι και οι λόγοι υγείας όπως άλλωστε προβλέπεται από τη νομοθεσία (Ν.1566/85). Να αποσπάσουν άνευ όρων άτομα με σοβαρούς λόγους υγείας των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.

• Να μη γίνει κανένας διορισμός αναπληρωτή αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποσπάσεων. Καμία πρόσληψη αναπληρωτή εκπαιδευτικού σε θέση για την οποία  εκκρεμεί αίτηση απόσπασης.

• Να αποσπαστούν εκπαιδευτικοί γονείς διαζευγμένων, μονογονεϊκών και τρίτεκνων  οικογενειών.

• Να εξεταστούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η μη απόσπαση εκπαιδευτικού σηματοδοτεί και την ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία του.

• Να δοθεί η δυνατότητα δήλωσης απόσπασης των ειδικοτήτων ΠΕ05,ΠΕ07,ΠΕ19 και ΠΕ20 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

• Ο αριθμός των εκπαιδευτικών ΠΕ11 της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι θα  αποσπαστούν στην Πρωτοβάθμια να είναι αντίστοιχος με εκείνον των εκπαιδευτικών ΠΕ11 της Πρωτοβάθμιας.
 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας ότι απόκλιση από τα παραπάνω θα οδηγήσει τα σχολεία το Σεπτέμβριο σε  χαοτικές καταστάσεις και τους μαθητές, τους γονείς  και τους εκπαιδευτικούς σε απίστευτη ταλαιπωρία, δυναμιτίζοντας έτσι  τους στόχους της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου καλεί κάθε πολιτικό πρόσωπο της ηγεσίας του Υπουργείου να μη «κωφεύσει»  και να  αποκαταστήσει την αδικία που υπέστη  μεγάλος αριθμός   εκπαιδευτικών,  γιατί η αξιοπρέπεια των  εκπαιδευτικών  είναι αδιαπραγμάτευτη σε κάθε κοινωνία.
 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί τους δύο εκπαιδευτικούς - αιρετούς του ΚΥΣΔΕ,  σε περίπτωση επανάληψης του φαινομένου της άκαμπτης, αδιάλλακτης, άδικης και αντιεκπαιδευτικής στάσης του Υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία των αποσπάσεων, να αποχωρήσουν από τις αντίστοιχες συνεδριάσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ, έστω και αργοπορημένα, να εξετάσει το θέμα και να δράσει καίρια προς όφελος της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού σύμφωνα με τα παραπάνω αιτήματα αλλά και να μεριμνήσει για την αντικατάσταση του συστήματος των αποσπάσεων με σύστημα μοριοδότησης πιο δίκαιο, πιο λειτουργικό, πιο ανθρώπινο.
 
 Για το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου