Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Βάσεις 2012: εκτιμήσεις ανά πεδίο, ανατροπές

Σαφώς πτωτική διαγράφεται η τάση των βάσεων 2012 στα πολυτεχνεία και τις σχολές θετικών επιστημών, ελαφρώς πτωτική για τις ιατρικές σχολές, ενώ χωρίς μεγάλες αποκλίσεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις 2012 για τις περιζήτητες σχολές των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.
Αυτά προκύπτουν από τα exit polls των βαθμολογιών στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή για τους 87.500 υποψηφίους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (της Ομάδας Β΄) οι οποίοι διεκδικούν μία από τις 61.825 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σειρά έχουν από την Τρίτη οι εξετάσεις στα μαθήματα επιλογής.
Εμπειροι εκπαιδευτικοί, ανέφεραν ότι στα πανεπιστημιακά τμήματα η πτώση στις βάσεις 2012 θα ξεκινήσει από τα 100 μόρια και μπορεί να φθάσει έως και, κατά περίπτωση, στα 3.000-3.500 μόρια. Σε πολύ υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να «κλειδώσει» η πτώση σε τμήματα ΤΕΙ, και κυρίως της επαρχίας.
Βεβαίως, η πορεία των βάσεων 2012 θα κινηθεί με διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα και με τη ζήτηση κάθε σχολής από τους υποψηφίους. Ενδεικτικά, πολλοί υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά
κέντρα για να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης αναμένεται να επιλέξουν σχολές της πόλης τους, έστω κι αν εισάγονται σε άλλη σχολή «εκτός έδρας», η οποία έχει αντικείμενο σπουδών πρώτης τους επιλογής. Ετσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει και άνοδος της βάσης σε ορισμένες, έστω και λίγες, σχολές.
Ανατροπές βάσεων 2012:
Από την άλλη, ερώτημα αποτελεί το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση για τις υψηλόβαθμες σχολές, οι επαγγελματικές προοπτικές των οποίων έχουν περιοριστεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές Πολιτικών Μηχανικών (ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υποστεί καθίζηση) έπεσαν έως και 1.867 μόρια (στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) ενώ στα -άλλοτε περιζήτητα- Παιδαγωγικά Τμήματα η πτώση έφθασε τα 1.970 μόρια (επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) καθώς πλέον οι προσλήψεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο. Στον αντίποδα, στην άνοδο της βάσης, σε συνδυασμό βεβαίως με τις επιδόσεις των υποψηφίων, συμβάλλει η μείωση των θέσεων σε περιζήτητες σχολές.
Μια τέτοια περίπτωση είναι οι Αστυνομικές, οι Στρατιωτικές και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού στις οποίες φέτος οι θέσεις θα είναι μειωμένες από 10% έως 30%. Ειδικότερα, καθώς ήδη έχει προχωρήσει η βαθμολόγηση, βασικό στοιχείο είναι οι κακές επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα-Εκθεση, μάθημα κοινό για όλους.
«Βούλιαξαν στο θέμα οι μέτριοι μαθητές, στην κλίμακα του 13-16. Δεν αποκλείεται να ανοίξει η ψαλίδα με τους αριστούχους», ανέφερε βαθμολογητής. Πιο συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες από τη βαθμολόγηση και τις εκτιμήσεις του προέδρου του κολεγίου IdEF, Μ. Αμαργιανάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων 2012 ανά επιστημονικό πεδίο:
1ο (νομικές, παιδαγωγικά, φιλολογίες κ.ά.): Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν στη Βιολογία και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (αναλόγως ποιο επέλεξαν). Στα μαθήματα κατεύθυνσης η εικόνα είναι διττή (οι επιδόσεις στα Αρχαία είναι χειρότερες σε σχέση με πέρυσι, το αντίθετο συμβαίνει σε Ιστορία, Λογοτεχνία και Λατινικά). Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνεται σταθεροποιητική τάση των βάσεων.
2ο (τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας κ.ά.). Τις θέσεις διεκδικούν συνήθως υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης, που φέτος αντιμετώπισαν εξαιρετικά δύσκολα θέματα στη Φυσική αλλά και τα Μαθηματικά, δηλαδή τα δύο μαθήματα υψηλής βαρύτητας για την εισαγωγή στις σχολές του πεδίου. Στη Φυσική το 80% των υποψήφιων της τεχνολογικής έχει βαθμολογηθεί κάτω από 10. Ετσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις 2012 θα πέσουν, με την πτώση να ξεκινά από 500 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές της Αθήνας.
3ο (σχολές επιστημών υγείας). Τις θέσεις διεκδικούν οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης. «Η καλύτερη απόδοση, σε σχέση με πέρυσι, των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης στη Βιολογία δεν μπορεί από μόνη της να συγκρατήσει την πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων ιατρικών σχολών λόγω της σημαντικής πτώσης των βαθμολογιών σε Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης», είπε στην ο κ. Αμαργιανάκης.
4ο (πολυτεχνικές σχολές και ΑΕΙ τεχνολογικού χαρακτήρα): Με βάση τις επιδόσεις σε Μαθηματικά, Φυσική και Βιολογία, η πορεία των βάσεων θα είναι ανάλογη του 2ου και 3ου πεδίου: πτωτική, με το μέγεθος τις πτώσης να διευρύνεται όσο προχωρούμε προς τις χαμηλότερες βάσεις.
5ο (οικονομικές σχολές): Τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, δεύτερο μάθημα βαρύτητας, δυσκόλεψαν τους υποψηφίους δημιουργώντας προϋποθέσεις για πτώση των βάσεων εισαγωγής.
Ελάχιστες οι σχολές των 19.000 μορίων
Σε ελάχιστες σχολές αναμένεται φέτος η βάση εισαγωγής να κινηθεί περί τα 19.000 μόρια. Το βαθμολογικό όριο που προκαλεί μέγα άγχος στους αρίστους υποψηφίους, καθώς και το μικρότερο λάθος μπορεί να κοστίσει πολύτιμα βαθμολογικά μόρια, είναι δύσκολο φέτος να επιτευχθεί λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων θεμάτων σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης.
Μεταξύ των σχολών για την εισαγωγή στις οποίες δεν απαιτείται η εξέταση σε ειδικό μάθημα (τα μόρια του οποίου αυξάνουν τη βάση, όπως η Αρχιτεκτονική και η Αγγλική Φιλολογία) η βάση μόλις σε εννέα σχολές ξεπέρασε πέρυσι τα 18.900 μόρια. Πρώτο όλων ήταν το Τμήμα Ψυχολόγων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), το οποίο έφθασε τα 19.282 μόρια, καθώς αποτελεί το τμήμα με τις καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές για τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης.
Μεταξύ των εννέα σχολών, άλλωστε, με πάνω από 18.900 μόρια οι έξι είναι στρατιωτικές, τις οποίες διεκδικούν οι υποψήφιοι λόγω των εξασφαλισμένων επαγγελματικών προοπτικών. Μάλιστα, το τμήμα Ψυχολόγων ΣΣΑΣ ξεπέρασε πέρυσι τόσο την Ιατρική Αθηνών (19.153 μ.) όσο και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ (18.917 μ.), που όλα τα προηγούμενα χρόνια εναλλάσσονταν στην πρώτη θέση.
Τα βαθμολογικά ρετιρέ θα πάρουν την κατιούσα ακολουθώντας τη γενική τάση. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος θα σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς τα πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία η βάση εισαγωγής θα πέσει (έστω και κατά ένα μόριο) θα ξεπεράσουν το 80% του συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου