Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΠΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ 2012 ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Νέο πίνακα εργασιών και ειδικοτήτων του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΚΑ. Ο κατάλογος ισχύει αναδρομικά από την 1/1/2012. Για όσους ασκούν επάγγελμα το οποίο διαγράφεται από τον συγκεκριμένο κατάλογο, οι κρατήσεις λόγω ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθούν. Εκτός και αν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα οπότε θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά. Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2012, οφείλεται η πρόσθετη εισφορά Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων κύριας και επικουρικής ασφάλισης επί των αποδοχών των απασχολουμένων στις εργασίες και ειδικότητες που καλύπτονται από τον νέο Πίνακα Βαρέων & Ανθυγιεινών
Επαγγελμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι για τους απασχολούμενους σε εργασίες και ειδικότητες, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τον Κ.Β.Α.Ε., παύει από 1/1/2012 η υποχρέωση καταβολής της ανωτέρω εισφοράς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εάν μέχρι 31/12/2011 δεν είχαν συμπληρώσει στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» 3.600 ημέρες ασφάλισης ή οι «νέοι ασφαλισμένοι» 3.375 ημέρες ασφάλισης.
Αντίθετα, για όσους είχαν συμπληρώσει τις ανωτέρω ημέρες ασφάλισης μέχρι 31/12/2011, συνεχίζεται η ασφάλισή τους κατά τον Κ.Β.Α.Ε., έστω και αν εξαιρέθηκε η εργασία ή η ειδικότητά τους από τον Κανονισμό.
Τέλος, προωθείται άμεσα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διάταξη νόμου, με την οποία θα διασφαλίζεται η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλισης για συνταξιοδότηση με το καθεστώς των ΒΑΕ, με χρόνο ασφάλισής τους μέχρι 31/12/2015, σε εργασίες ή επαγγέλματα που εξαιρούνται από τον Νέο Πίνακα Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου