Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Δίνονται 200 εκατ. σε γιατρούς, φαρμακοποιούς

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έδωσε διαβεβαιώσεις, προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις φαρμακοποιών και γιατρών.
Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έδωσε διαβεβαιώσεις, προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις φαρμακοποιών και γιατρών.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι φαρμακοποιοί οι οποίοι έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 16 νομούς της χώρας και απειλούν οι κινητοποιήσεις τους να λάβουν πανελλαδικό χαρακτήρα από την 1η Σεπτεμβρίου. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που θα εισρεύσει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ τις επόμενες ημέρες «θα κατανεμηθεί κατά προτεραιότητα στους φαρμακευτικούς, τους γιατρούς κ.ά.», ενώ έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι μόνο τον περασμένο μήνα συνταγογραφήθηκαν 4.717.000 συνταγές.
Προσλήψεις
Παράλληλα, ο κ. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε ότι άμεσα θα εκδώσει εγκύκλιο για την πρόσληψη
περίπου 400 επικουρικών γιατρών οι οποίοι θα διατεθούν κυρίως σε νοσοκομεία της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν μεγάλες ανάγκες, όπως στη Λάρισα, τη Λαμία και τις Σέρρες. Ειδικότερα, μεγαλώνει η ταλαιπωρία για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς ο ένας φαρμακευτικός σύλλογος μετά τον άλλο διακόπτουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων. Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται ήδη οι φαρμακοποιοί σε όλους τους νομούς της Κρήτης, της Μαγνησίας, της Κορινθίας , της Αργολίδας, των Γρεβενών, της Φλώρινας, της Εύβοιας , των Κυκλάδων, της Κέρκυρας, του Εβρου και της Κοζάνης, ενώ αύριο τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι φαρμακοποιοί στη Ροδόπη και την Πέμπτη στη Θεσπρωτία.
Την Πέμπτη οι φαρμακοποιοί Πειραιά πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ το Σάββατο 25 Αυγούστου συγκαλείται κρίσιμη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να εκτιμηθεί η κατάσταση και, πιθανότατα, να αποφασιστεί πανελλαδική αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ από το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου. Μιλώντας χθες στο MEGA, o Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, τα οποία υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ θα «επιστραφούν σ΄ εκείνους τους οποίους τα οφείλουμε».
Παράλληλα, αποδέχθηκε την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για απευθείας χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους φόρους που καταβάλλουν οι πολίτες και όχι μέσω των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Λυκουρέντζος εμφανίστηκε κατηγορηματικός σε ό, τι αφορά τις περικοπές που θα γίνουν στο χώρο της Υγείας, λέγοντας ότι «πλαφόν στην περίθαλψη δεν πρόκειται να επιβληθεί», ενώ εκτίμησε ότι περί τα 661 θα είναι τμήματα και κλινικές νοσοκομείων τα οποία θα συγχωνευθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου