Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Σε καθεστώς εφεδρείας με... ψευδώνυμα 150.000 υπάλληλοι του Δημοσίου

stournaras1Για «νέου τύπου εφεδρεία» μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κάνοντας ωστόσο σαφές ότι ο στόχος της μείωσης θα επιτευχθεί.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της (συγκυβερνώσας) ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επανέλαβε την άρνησή του στην εφεδρεία μετά τη δική του συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης (που είναι και δική του επιλογή) Αντώνη Μανιτάκη, επικαλούμενος το «φιάσκο» της περσινής εμπειρίας.
«Τουλάχιστον 150.000»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «χρυσή τομή θα βρεθεί υποχρεωτικά», καθώς η εν λόγω
αριθμητική μείωση στο Δημόσιο αποτελεί στόχο του δεύτερου μνημονίου, που ψηφίσθηκε από την Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο. Κι ως γνωστόν, ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να αποδείξει στα καυτά ραντεβού των επόμενων ημερών (με Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ) ότι «η χώρα τηρεί τις υποχρεώσεις της και εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της».
Επισημαίνουν με νόημα δε, ότι στο μνημόνιο γίνεται λόγος για «μείωση της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση κατά τουλάχιστον 150.000 την περίοδο 2011-2015». Που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του στόχου... προς τα πάνω, εάν δεν αποδώσουν άλλα μέτρα.
Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις:
Συντάξεις
Υπολογίζουν ένα «ξεφόρτωμα» της τάξης των 80.000 υπαλλήλων «στην καλύτερη περίπτωση» μέσω συνταξιοδοτήσεων από φέτος μέχρι το 2015 –ήτοι, 20.000 ετησίως. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η «καθαρή» μείωση δημοσίων υπαλλήλων για το 2011 και το μισό 2012 (δηλαδή αυτοί που αποχώρησαν μείον όσοι, λίγοι, προσελήφθησαν) ανέρχεται στους 30.000.
Προσυνταξιοδοτικό καθεστώς
Για όσους πλησιάζουν στη σύνταξη «θα δοθούν κίνητρα αποχώρησης». Στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τις προηγούμενες ημέρες, το ονόμαζαν «ένταξη σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς». Ο κ.Κουβέλης χθες το αποκάλεσε «συνταξιοδοτική ωρίμανση». Όπως και να... βαφτισθεί, φαίνεται ότι είναι το σημείο με το οποίο θα συμφωνήσουν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.
Μετατάξεις
Κατά την κυβερνητική διαβεβαίωση, όσοι «περισσέψουν» από τις (άμεσες) καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών «θα μεταταγούν» -για παράδειγμα, «θα αναλάβουν δουλειά γραφείου στα αστυνομικά τμήματα για να βγουν στο δρόμο οι αστυνομικοί». Όσοι και πάλι περισσέψουν θα γίνουν «έφεδροι».
Επίορκοι
Επίορκοι – μικροπαραβάτες. Για τους πρώτους, η «ποινή» θα είναι απόλυση –όπως έγινε ήδη με την υπάλληλο του ΕΟΤ στην Θεσσαλονίκη. Για τους δεύτερους (υπολογίζονται στους 3.000), μελετάται η υποχρεωτική εφεδρεία «ανάλογα με το παράπτωμα». Ο συνολικός αριθμός παραμένει άγνωστος «αλλά αναμένεται σημαντικός με βάση τα στοιχεία που συνεχώς αποκαλύπτονται».
Αξιολόγηση
Συμφωνία υπάρχει και στην άποψη ότι κανένα μέτρο δεν θα περάσει στην εφαρμογή εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα –με βασικούς άξονες το τρίπτυχο «μόρφωση-ηλικία-επιδόσεις». Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013 και γίνεται για να μην επαναληφθεί το περσινό «φιάσκο», όπου η οριζόντια εφεδρεία έστειλε εκτός υπηρεσίας «μορφωμένους και αποδοτικούς υπαλλήλους».
ΝΔ
Σε καμία περίπτωση δεν θα εφαρμοσθεί ... το «γαλάζιο» μοντέλο εφεδρείας, αφού κρίνεται πολύ large για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Τι προέβλεπε η προεκλογική πρόταση της ΝΔ; Για άνω των 50 ετών, εφεδρεία με τον βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότηση. Για 40-50 ετών εφεδρεία για δύο τριετίες. Και για 30-40 ετών, εφεδρεία για μία τριετία.
Αυτό που προκρίνεται τώρα είναι: Τρία χρόνια στην εφεδρεία με το 65% του βασικού μισθού και στη συνέχεια αποχώρηση από το Δημόσιο.
Έτσι κι αλλιώς, η εφεδρεία δεν είναι παρά απόλυση με επίδομα ανεργίας που, τυπικά, απαγορεύεται στον δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου