Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

1.500 προσαγωγές και 500 συλλήψεις στην επιχείρηση «σκούπα»



Σε 1.500 προσαγωγές και 500 συλλήψεις αλλοδαπών προχώρησαν οι αρχές, κατά τη διάρκεια των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας. Θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επαναπροώθησής τους. Παρόμοιες επιχειρήσεις έγιναν το πρωί και τον Έβρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», ξεκίνησε στις 2 και 3 Αυγούστου, τόσο στον Έβρο, όσο και στην Αθήνα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρήστος Μανούρας, έκανε λόγο για μία γιγαντιαία επιχείρηση, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και η οποία θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, σημειώνοντας ότι δεν είναι επιχείρηση ρουτίνας αλλά ένα μόνιμο μέτρο.

Υπάρχουν τρεις πυλώνες υλοποίησης μέσω των επιχειρήσεων αυτών:
• Η απώθηση των παράνομων μεταναστών από τον Έβρο και η σφράγιση των συνόρων.
• Η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Η αρχή γίνεται από το κέντρο της Αθήνας και επεκτεινόμαστε στην περιφέρεια.
• Η Αθήνα να ξαναγίνει μητρόπολη με ευνομία και ποιότητα ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

«Αποτελεί κοινή συνείδηση ότι η απομάκρυνση και επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης και επιβίωσης.

Ήδη στον Έβρο, πλέον του φράχτη, δημιουργείται μια ανθρώπινη ασπίδα από συνοριοφύλακες, η οποία θα υποστηρίζεται από τους 30 εκπαιδευμένους σκύλους που μας διαθέτει, για το σκοπό αυτό, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τα νέα επανδρωμένα πλωτά μέσα που θα περιπολούν στον ποταμό.

Όσον αφορά στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών που χορηγείται σε όσους παράνομους μετανάστες εντοπίζονται, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι ο χρόνος αυτός θα μειωθεί στο ελάχιστο», είπε ο κ. Μανούρας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι αναλαμβάνονται δράσεις και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και γνωστοποίησε ότι οι εγκαταλελειμμένες οικίες στις οποίες διέμεναν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες οι παράνομοι μετανάστες θα σφραγιστούν σταδιακά σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Επιπρόσθετα, θα διενεργούνται συνεχώς και σε βάθος χρόνου, έλεγχοι σχετικά με τον εντοπισμό όλων των καταστημάτων υγειονομικού και μη ενδιαφέροντος που λειτουργούν χωρίς άδεια, ενώ ο Δήμος Αθηναίων θα αναλάβει επιπρόσθετα και δράση αισθητικής αναβάθμισης των συγκεκριμένων περιοχών.

Ο κ. Μανούρας τόνισε ότι «φιλοδοξούμε σταδιακά το κέντρο της Αθήνας, η Αθήνα, η πρωτεύουσα της χώρας μας, να μην αποτελέσει ποτέ πια μια χώρα δυστυχισμένων ψυχών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης οργανωμένων κυκλωμάτων με σκοπό την ενεργοποίησή τους σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα» και σημείωσε ότι τέτοιου είδους δράσεις θα αναληφθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Είπε ακόμα ότι «το μέγεθος και η ένταση της όλης επιχείρησης δεν αναιρεί την υποχρέωση του πλήρους σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στο πλαίσιο αυτό η αστυνομία καλεί όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, να επικοινωνούν με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (τηλέφωνο 210 9912174) και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (210 3405894 – 210 3405901).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου