Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Σαν σήμερα : 15 Αυγούστου 1940. Τορπιλισμός του καταδρομικού ΕΛΛΗ απο ιταλικό υποβρύχιο.

Την 15η Αυγούστου του 1940, στις 8.25 το πρωί, λίγο πριν τη λιτάνευση της ιερής εικόνας απο τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την «Παναγία της Τήνου», και ενώ στη προκυμαία υπήρχε ήδη πολύς κόσμος,το ιταλικό υποβρύχιο Delfino πλησίασε τον θαλάσσιο χώρο εξαπολύοντας τρεις τορπίλες κατά του ευδρόμου ΕΛΛΗ, εκ των οποίων μόνο μία έπληξε αυτό, προκαλώντας έκρηξη στο μηχανοστάσιο και πυρπόληση των δεξαμενών πετρελαίου, με 9 νεκρούς και 24 τραυματίες. Οι δε άλλες δύο τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στη προκυμαία χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν θύματα. Παρά τις προσπάθειες όμως που κατέβαλε το πλήρωμα τελικά το ΕΛΛΗ βυθίστηκε περίπου μία ώρα μετά στις 09:45΄ και το πλήρωμα αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει πηδώντας στη θάλασσα.

Το καταδρομικό Ελλη ναυπηγήθηκε το 1212 στις ΗΠΑ για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης με το όνομα Fei-Hung, όμως η παραγγελία ακυρώθηκε λόγω Εθνικιστικής Επανάστασης που ξέσπασε στην Κίνα την περίοδο εκείνη. Αγοράστηκε τελικά από την ελληνική κυβέρνηση το 1914.


Το 1917 κατασχέθηκε από τους Γάλλους μαζί με τα υπόλοιπα πλοία του ελληνικού στόλου. Μετασκευάστηκε σχεδόν ριζικά, δέκα χρόνια αργότερα, στη Γαλλία, μεταξύ των ετών 1925-1927.

Έλαβε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο υπό γαλλική σημαία και στη συνέχεια υπό ελληνική στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Το 1950 στα πλαίσια των πολεμικών επανορθώσεων και σε αντικατάσταση της 'Ελλης, η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα το καταδρομικό Eugenio Di Savoia το οποίο μετονομάστηκε σε Έλλητον Ιούνιο του 1951.

Το 1985 Έλληνες δύτες ανακάλυψαν στο βυθό της Τήνου τα απομεινάρια της ιταλικής τορπίλης που βύθισε την Έλλη. Το εύρημα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου