Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ανάσα 1,1 δισ. στους αγρότες



Στην καταβολή ενισχύσεων 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες εντός του Οκτωβρίου συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποδεχόμενη σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Ειδικότερα, για τις ενισχύσεις που αφορούν το 2012 και αγγίζουν το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό, «ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτό το ποσό, αντί να δοθεί όλο τον Δεκέμβριο, να δοθεί το 50% μετά τη 15η Οκτωβρίου ως προκαταβολή και το υπόλοιπο 50% τον Δεκέμβριο. Τη Δευτέρα 13/8 μας ειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση ότι το αίτημα γίνεται δεκτό και θα δώσουμε γύρω στις 20 Οκτωβρίου 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες».

Ας σημειωθεί ότι χωρίς την έγκριση της προκαταβολής το σύνολο του 100% της ενιαίας ενίσχυσης
επρόκειτο να δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει «κλειδώσει» η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 160.000.000 ευρώ σε 70.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου. Στην περίπτωση που για κάποιο δικαιούχο υπάρχουν προβλήματα δικαιολογητικών ή προφανή σφάλματα στην αίτησή του, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης μέσα στον Αύγουστο και η πληρωμή του θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο (και ιδιαίτερα στη μελισσοκομία) από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χαλκιδική, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο 20μερο από τον ΕΛΓΑ.

Για τις εκτεταμένες ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες και ελιές θα χρειαστεί ιδιαίτερη αποτίμηση, άρα και περισσότερος χρόνος, γιατί, σε αντίθεση με το ζωικό κεφάλαιο που αποζημιώνεται άμεσα από τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, το φυτικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί από την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης).

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το καυτό ζήτημα για όλο τον αγροτικό κόσμο, που αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2011, προκειμένου να δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς.

Δεδομένης της αδυναμίας που παρουσιάζουν τα ταμειακά διαθέσιμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένει τη σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από την πλευρά τους είναι έτοιμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου