Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 11,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Τα εναλλακτικά σενάρια για συντάξεις - επιδόματα

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης
Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 65 χρόνια για τη χορήγηση ΕΚΑΣ, ψαλίδι 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ και «κούρεμα» των κύριων συντάξεων από τα 700 ή τα 800 ευρώ και πάνω προωθεί η κυβέρνηση μέσω του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας έχει παραδώσει τις προτάσεις του στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτές περιέχονται εναλλακτικά σενάρια για τις περικοπές σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Για τις κύριες συντάξεις το βασικό σενάριο προβλέπει επιβολή εισφοράς στις συντάξεις από τα 700 ευρώ και πάνω. Ωστόσο
πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας ανέφεραν πως στα εναλλακτικά σενάρια έχει ανέβει ο πήχης πάνω από αυτό το όριο (υπάρχουν προτάσεις για τα 800, τα 900 κ.λπ.).
Η εισφορά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ και υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για την κλιμάκωσή της. Για παράδειγμα, αναμένεται να ξεκινά από το 2% ή το 5%, ενώ τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως μπορεί να φτάνει έως και το 20% για τις υψηλές συντάξεις.
Εκτός των προτάσεων του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση είναι το θέμα της επιβολής νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Οι υψηλές συντάξεις θα επηρεαστούν σημαντικά από τη νέα εισφορά και επομένως εκτιμάται πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Επίσης έχει κλειδώσει η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 15 στα 20 για «έξοδο» στη σύνταξη σε ηλικία 65 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου