Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Επιμονή τρόικας για επιπλέον μείσωση 10% στον κατώτατο μισθό



Με φόντο μια νέα μείωση του κατώτατου μισθού, κατ’ επιταγήν της τρόικας που απαιτεί μείωση της τάξης του 10%, πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Την ώρα που η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να βάλει κόκκινη γραμμή στο θέμα του κατώτατου μισθού, το υπουργείο θέλει να δώσει νέα δυναμική σε έναν τριμερή διάλογο (εργοδότες, εργαζόμενοι, κυβέρνηση) που έως τώρα δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που μπήκε από τον κ. Βρούτση, ο διάλογος ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου. Εως τότε θα πρέπει να έχει βρεθεί κοινή
συνισταμένη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για το θέμα του κατώτατου μισθού. Διαφορετικά, το υπουργείο Εργασίας θα νομοθετήσει απευθείας πιθανότατα νέες μειώσεις.

Η ΓΣΕΕ προσέρχεται στη συνάντηση έτοιμη να αρνηθεί την οποιαδήποτε συζήτηση στο θέμα του κατώτατου μισθού, ειδικά εάν υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσής του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται να προσθέσει ότι βρίσκει θετική την πρόταση των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ), που κάνει λόγο για κατώτατο στα 701 ευρώ μεικτά και όχι στα 585 ευρώ, που είναι σήμερα. Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, αρκείται ως τώρα να σημειώνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας, που έχει υπερβεί το 23%.

Η τρόικα έχει αφήσει να διαφανεί η επιθυμία της για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, που σήμερα βρίσκεται στα 585 ευρώ, τουλάχιστον κατά 10%. Χωρίς να έχει εκφράσει επίσημα το αίτημά της, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το μέσο κόστος εργασίας στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, κάτι που δεν ευνοεί τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), η κυβέρνηση Παπαδήμου αποφάσισε να πετσοκόψει τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) κατά 22%, από τα 751 στα 585 ευρώ. Ειδικά μάλιστα για νέους έως 25 ετών η περικοπή ήταν της τάξης του 32%, στα 510 ευρώ.

Τα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση αφορούν την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες και τη δημιουργία ενός καινούργιου φορέα εντός του ΟΑΕΔ, που θα αναλάβει να καλύπτει μέρος από τις αρμοδιότητες που είχαν οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας (ΟΕΕ, ΟΕΚ), που καταργήθηκαν.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου