Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ Εκτακτη εισφορά 1%-2% στις συντάξεις του Δημοσίου

Εκτακτη εισφορά 1%-2% στις συντάξεις του Δημοσίου
Την επιβολή εισφοράς 1% έως 2% στις συντάξεις του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για τη στήριξη της χρηματοδότησης του εφάπαξ όσων θα συνταξιοδοτούνται στο μέλλον, σχεδιάζει να επιβάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το μέτρο αυτό εξετάζεται παράλληλα με τη μείωση του ποσού του εφάπαξ έως 22,6% και την παρακράτηση της κλιμακωτής εισφοράς, από τα 700 ευρώ και πάνω και από το πρώτο ευρώ που έχει «κλειδώσει» και θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών.
Την επιβολή ειδικής εισφοράς για το εφάπαξ έχει προτείνει στο υπουργείο η διοίκηση του Ταμείου
Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχοντας την έμμεση υποστήριξη της ΑΔΕΔΥ (ζητούσε την επιβολή εισφοράς ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες μειώσεις στα ποσά του εφάπαξ). Η επιβολή διπλής εισφοράς, αν τελικώς αποφασιστεί, θα επιβαρύνει, ωστόσο, επιπλέον τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Για παράδειγμα, αν η γενική νέα κλιμακωτή εισφορά για μια σύνταξη των 1.600 ευρώ (μετά τις μειώσεις που ήδη γίνονται) «κλειδώσει» στο 5%, ο συνταξιούχος θα χάνει 80 ευρώ τον μήνα και αν επιβαρυνθεί με δεύτερη εισφορά 1% υπέρ του ΤΠΔΥ θα έχει πρόσθετη απώλεια 16 ευρώ το μήνα, δηλ. συνολικά 96 ευρώ.
Μείωση κατά 22,6%
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν χθες ότι «η επιβολή εισφοράς για το εφάπαξ εξετάζεται» χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο, αν αυτή αποφασιστεί, να επιβληθεί μια αντίστοιχη εισφορά στις συντάξεις και άλλων Ταμείων Πρόνοιας τα οποία, επίσης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης. Δεδομένη θεωρείται, πάντως, η αναδρομική μείωση των εφάπαξ έως 22,5% ώστε να αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εξερχόμενοι από το Δημόσιο. Η μείωση αυτή θα είναι η τρίτη, στη σειρά, καθώς έχουν προηγηθεί μειώσεις 20% και 15% (ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της αίτησης). Οι παραπάνω περικοπές αποτελούν προϋπόθεση για να δοθεί στο ΤΠΔΥ το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ ως «ληξιπρόθεσμη οφειλή» έναντι των 33.000 απλήρωτων εφάπαξ, σε σύνολο 52.000 αιτήσεων που βρίσκονται στο... συρτάρι του Ταμείου.
Τρία χρόνια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΠΔΥ, υπάρχει δίχρονη έως και τρίχρονη καθυστέρηση στις πληρωμές (καταβάλλονται εφάπαξ σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί έως το Μάιο του 2010) και με όσα ισχύουν σήμερα (χωρίς δηλ. νέα μέτρα) όσοι υποβάλλουν αίτηση κινδυνεύουν να πάρουν το εφάπαξ ύστερα από επτά ή ακόμα και οκτώ χρόνια.
Εφάπαξ: Αποκλίσεις στο 60%
21 ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 60%) χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% - 83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
14 ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 40%) αποδίδουν χαμηλότερα, σε σχέση με τις εισφορές, ποσά εφάπαξ μετά τις μειώσεις (ανάμεσά τους είναι και το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας όπου το εφάπαξ είναι οριακά μικρότερο κατά 2,31%).
Με βάση το νόμο 4046/12 του Μνημονίου τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται.
 Του Γιώργου Γατου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου